Využitie metód nelineárnej regresie na modelovanie úmrtnosti populácie - Šoltésová, Tatiana, 1975-
Cieľom článku je poukázať na využitie regresnej analýzy na odhad parametrov vybraných parametrických modelov úmrtnosti, známych ako zákony úmrtnosti. Na modely úmrtnosti nazeráme ako na štatistické (stochastické) modely, pre ktoré na základe empirických údajov o pravdepodobnosti úmrtia v rôznom veku osôb je potrebné odhadnúť parametre regresnej funkcie. Parametre vybraných modelov úmrtnosti budeme odhadovať iteračnými metódami nelineárnej regresnej analýzy v softvéri SAS, resp. prostredníctvom jeho aplikácie SAS Enterprise Guide.