European Housing Prices Through the Lens of Trends - Melecký, Aleš
Študujeme konvergenciu a klubovú tvorbu cien bývania v európskych krajinách pomocou niekoľkých porovnávaní cien bývania. Pri skúmaní dlhodobého vývoja cien bývania a ich reakcií na krízy využívame korelácie, inovatívne trendové a medzerové prístupy a kointegračnú analýzu. Zisťujeme, že ceny bytov v európskych krajinách nekonvergujú a ich vývoj od vzniku menovej únie je rozdielny. Najvýraznejšími príkladmi sú rozdiely medzi juhoeurópskymi krajinami silne zasiahnutými globálnou finančnou krízou a zvyškom krajín. Naša analýza odhaľuje niekoľko vidieckych klubov s podobným modelmi rastu a reakcie na krízy, ktoré nemusia nevyhnutne nasledovať tradičné rozdelenie medzi staré a nové členské štáty EÚ.