Symmetric and Asymmetric Dynamics of Output Gap and Inflation Relation for Turkish Economy - Biçer, Burhan
Tento článok využíva symetrické a asymetrické testovacie postupy na skúmanie problematiky vzťahu medzi produkčnou medzerou a infláciou pre tureckú ekonomiku s použitím údajov od roku 2002 do roku 2021. Najprv analyzuje kointegráciu aplikovaním rôznych kointegračných testov, berúc do úvahy štrukturálne zlomy a asymetrické správanie, aby odhalila, či sa vzťah medzi čiastkovými obdobiami líši. Následne skúma asymetrickú kauzalitu medzi rôznymi rokmi. Naše empirické výsledky naznačujú, že medzi sériami existuje dlhodobý vzťah v existencii dvoch štrukturálnych zlomov a asymetrie. Výsledky tiež ukazujú asymetrickú kauzalitu.