Education and Employment: Evidence from Selected OECD Countries - Merve Şerifoğlu, Müzeyyen
Cieľom príspevku je preskúmať vzťah medzi vzdelaním a úrovňou zamestnanosti v 27 členských krajinách OECD v období rokov 1998–2019. Na dosiahnutie tohto cieľa práca najskôr analyzuje vplyv počtu absolventov programov vyššieho sekundárneho, pomaturitného a terciárneho vzdelávania. Príspevok okrem toho vytvára index vzdelania, ktorý zahŕňa absolventov programov vyššieho sekundárneho, postsekundárneho a terciárneho vzdelávania. Po výpočte rozdelenia absolventov metódou štandardnej odchýlky práca využíva dvojkrokový systém GMM, ktorý vyvinuli Arellano a Bover (1995) a Blundell a Bond (1998). Zo zistení vyplýva, že absolventi vyššieho sekundárneho, nadstavbového a terciárneho vzdelávania, ako aj rozloženie absolventov, majú pozitívny vplyv na zamestnanosť, resp. očakáva sa, že tvorcovia zákonov zvážia vplyv absolventov rôznych úrovní vzdelávania na zamestnanosť pri navrhovaní zásadných stratégií vzdelávania a zamestnanosti.