Trable s motivací klientů - Janebová, Radka
Preskúmanie, ako sa konštruuje "nemotivácia" klienta v rámci interakcií medzi klientom a sociálnym pracovníkom v kontextoch mikro, medzo, a makroúrovne z pohľadu literatúry. Teoretickým východiskom je sociologický koncept motivácie, ktorý ju chápe ako transakčný akt. Na dosiahnutie cieľa bol zvolený explanačný výskum založený na tematickej analýze odborných textov. Zistenia ukázali, že na individuálnej, mikro-, mezo- a makroúrovni možno nájsť vysokú variabilitu determinantov motivácie, ktoré sa navzájom ovplyvňujú a pôsobia na seba. Pre prax je relevantné, že správanie klienta, ktoré sa niekedy interpretuje ako žiadna alebo nízka motivácia klienta, môže byť reálne výsledkom interakcií medzi klientom, pracovníkom a kontextami, ktoré tieto interakcie ovplyvňujú.