Podstata a význam základného imania pre veriteľov spoločnosti - Manová, Eva, 1957-
Základné imanie je chápané ako určitá časť majetku podniku, ktorá pochádza od jeho spoločníkov, preto môže vznikať dojem, že základné imanie má byť formou ručenia spoločníkov za záväzky spoločnosti. Spoločnosť s ručením obmedzeným a akciová spoločnosť sú jediné obchodné spoločnosti, ktoré majú zákonnú povinnosť tvorby základného imania a označujú sa ako kapitálové obchodné spoločnosti. Tieto spoločnosti ručia za svoje záväzky celým svojim majetkom. Spoločník v spoločnosti s ručením obmedzeným ručí za záväzky spoločnosti do výšky svojho nesplateného vkladu zapísaného v obchodnom registrii. Základné imanie je počiatočný kapitál obchodnej spoločnosti. Na základe výšky základného imania nie je možné posúdiť finančnú situáciu spoločnosti, pretože v skutočnosti ide o informáciu o súčte vkladov všetkých spoločníkov do spoločnosti. Príspevok je zameraný na objasnenie základného imania ako súčasti vlastných zdrojov financovania majetku.