Nariadenie o zahraničných subvenciách narúšajúcich vnútorný trh prináša do verejného obstarávania nové povinnosti - Kadlec, Petr
Nové nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2022/2560 zo 14. decembra 2022 o zahraničných subvenciách narúšajúcich vnútorný trh („Nariadenie“) ukladá (verejným) obstarávateľom, resp. uchádzačom vo verejnom obstarávaní s predpokladanou hodnotou aspoň 250 miliónov eur novú oznamovaciu povinnosť voči Európskej komisii, ktorej plnenie bude značne administratívne i časovo náročné. V prípade jej porušenia hrozia vysoké pokuty, a to až do výšky 10 % z ročného obratu celej skupiny, do ktorej dodávateľ patrí, a tiež vylúčenie z verejného obstarávania.