Englisch als dominante Fremdsprache an den Mittelschulen und der Beginn der Zweisprachigkeit in Bratislava - Šukolová, Lucia, 1984-
V sociálnej oblasti globalizácia vedie k väčšiemu prepojeniu medzi rôznymi štátmi a ich obyvateľmi. Ľudia viac migrujú za prácou, vzdelávaním, obchodom a cestovaním za oddychom. Kultúrne kontakty a obchodná výmena spôsobujú, že väčšina miest, najmä hlavné mestá, je v menšej alebo väčšej miere multikultúrna a čelí problému viacjazyčnej komunikácie medzi miestnym obyvateľstvom a ľuďmi z iných krajín, ktorí prichádzajú do mesta. Požaduje sa jeden komunikačný jazyk a vo väčšine prípadov to nie je úradný jazyk daného štátu. Funkciu dorozumievacieho jazyka plní v Bratislave najčastejšie angličtina, ktorá je považovaná za medzinárodný jazyk, lingua franca a zároveň je najčastejšie používaným pracovným jazykom v Európe.