A Conceptual Model for Creating Smart Cities in Czechia Based on Smart Specialization - But, Tetiana
Moderné 21. storočie núti vyspelé krajiny zavádzať vyspelé IT technológie, akými sú smart riešenia, ktoré prenikajú do prostredia verejnej správy a obce ich využívajú na zlepšenie života občanov. Moderné programy rozvoja a implementácie riešení „smart city“ sú zamerané predovšetkým na záujmy a potreby obyvateľov. V dôsledku toho tento trend priamo ovplyvňuje rozvoj cestovného ruchu zlepšovaním kvality služieb cestovného ruchu. Účelom štúdie je ponúknuť koncepčný model pre vytváranie „inteligentných miest“ v Českej republike na základe inteligentnej špecializácie v cestovnom ruchu zavádzaním moderných technológií a inovácií, ktorých výsledkom bude skvalitnenie služieb cestovného ruchu, zvýšenie počtu turistov. a zlepšenie imidžu mesta ako turistickej destinácie. Metodologickým prístupom k tejto štúdii je systematický prehľad literatúry. Autori identifikujú, ktoré „inteligentné mestá“ sú efektívne, efektívne, produktívne, udržateľné a neudržateľné a aký je rozdiel medzi efektívnymi a produktívnymi „inteligentnými mestami“. Vznik „inteligentných miest“ v Česku na základe inteligentnej špecializácie v cestovnom ruchu je opodstatnený. Treba poznamenať, že veľkosť mesta a počet jeho obyvateľov neovplyvňujú vytvorenie „inteligentného mesta“. Zvýšenie turistickej atraktivity českých miest umožní mestám akejkoľvek veľkosti stať sa „smart“. Autori určili, ktoré komponenty vyvinutého koncepčného modelu ovplyvnia jeho účinnosť. Zistenia naznačujú, že vplyv nových technológií vďaka pokročilej implementácii aplikácií informačných a komunikačných technológií (IKT) zohráva kľúčovú úlohu pri zbere a zdieľaní údajov pre rozvoj „inteligentných miest“. V článku sú uvedené príklady úspešnej implementácie konceptu v českých mestách Praha, Hradec Králové a Brno.