Štýl komunikácie vo svetle rôznych kultúr - Rusiňáková, Jarmila, 1959-
Cieľom príspevku je analyzovať rôzne komunikačné štýly v rôznych komunikačných situáciách, ale tiež, na základe dlhoročného výskumu v oblasti interkultúrnej komunikácie, pomocou kvalitatívnej metódy analyzovať ako rôzne hodnotové systémy v rôznych kultúrach ovplyvňujú štýl komunikácie. Na základe selektívne vybratých príkladov komunikačného správania ľudí rôznych kultúr autorka zdôrazňuje myšlienku potreby kultúrnej gramotnosti a v konečnom dôsledku aj potreby zdvorilosti v komunikácii, vrátane interkultúrnej komunikácie. Krátka komparatívna analýza komunikačného správania anglicky a rusky hovoriacich (partnerov) ilustruje dôležitosť vzájomného porozumenia a poukazuje na možné problémy, vyplývajúce z lingvokultúrnych odlišností a aj zo skutočnosti, že anglosaský a ruský hodnotový systém bol formovaný pod vplyvom iného historického a socioekonomického vývoja.