Užitočnosť účtovnej závierky v prostredí Slovenska - dáta z 2019 a 2020 - Vlčko, Ján, 1988-
Na Slovensku, všetky firmy musia zverejňovať svoje účtovné závierky vo verejnom registri účtovných závierok. Účtovná závierka je zostavená podľa presných pravidiel a v predpísanej štruktúre. Užitočnosť skúmame z údajov zverejnených v účtovných závierkach firiem v rokoch 2019 a 2020, kedy boli zasiahnuté nielen pandémiou COVID-19 ale aj zvýšeným finančným rizikom. Užitočnosť reprezentovaná úžitkom je subjektívna veličina. V článku skúmame užitočnosť účtovnej závierky na základe kvality a použiteľnosti údajov zverejnených v účtovných závierkach pre používateľov, ktorí na základe nich robia rozhodnutia. Kvalitu účtovných závierok skúmame prostredníctvom spočítania a vyhodnotenia počtu neprirodzených hodnôt finančných ukazovateľov vypočítaných pre jednotlivé účtovné závierky zo skúmanej vzorky účtovných závierok. Podľa OECD bolo v 2020 na Slovensku 99,6 % firiem zo segmentu SME. V tomto výskume sme preukázali, že významné množstvo firiem vykazuje neprirodzené hodnoty vybraných finančných ukazovateľov, čím sa vytvára priestor pre ďalší výskum dôvodov a možných riešení.