Osobitosti postavenia pacienta ako strany sporu v civilnom sporovom konaní - Fotopulosová, Laura
Príspevok sa zaoberá postavením pacienta ako strany civilného sporového konania a v nadväznosti na osobitosti postavenia pacienta v civilnom sporovom konaní je príspevok venovaný procesným špecifikám bezprostredne súvisiacim s postavením pacienta ako slabšej strany sporu. Medzi tieto osobitosti patrí jednak koncept obráteného dôkazného bremena, ktorý sa v súčasnosti uplatňuje v niektorých medicínskych sporoch, a taktiež aj judikatúrne prielomy týkajúce sa preukazovania kauzality v tomto druhu sporov. Autorka v príspevku polemizuje nad nutnosťou zakotvenia niektorých procesných osobitostí aj do procesných právnych predpisov, na základe čoho by mohlo v oblasti sporov medzi pacientami a poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti dôjsť k zosúladeniu rozhodovacej činnosti súdnych autorít v podmienkach Slovenskej republiky.