Zmeny zákona - Betáková, Jaroslava
S účinnosťou od 1. 1. 2024 dochádza k transpozícii smernice Rady (EÚ) 2020/284 z 18. februára 2020, ktorou sa mení smernica 2006/112/ES o spoločnom systéme DPH, do zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty. Hlavným dôvodom prijatia tejto smernice bol rozmach elektronického obchodu. Dochádza k zavedeniu určitých požiadaviek na poskytovateľov platobných služieb, spočívajúcich v zavedení harmonizovaných pravidiel, slúžiacich na boj proti daňovým podvodom v oblasti cezhraničného elektronického obchodu, ako aj na kontrolu správnosti výšky priznanej dane. Tieto informácie sa budú centralizovať v európskej databáze, v tzv. Centrálnom elektronickom systéme platobných informácií (CESOP - Central Electronic System of Payment Information), kde sa budú uchovávať, agregovať a porovnávať s inými európskymi databázami. Členské štáty EÚ tak budú mať ďalší nástroj na odhaľovanie možných podvodov s DPH v elektronickom obchode, ktorých sa dopúšťajú predajcovia so sídlom v inom členskom štáte, alebo mimo EÚ.