Environmental Taxes as a Tool to Support the Circular Economy - Ďurinová, Ivona, 1964-
Cirkulárnu ekonomiku môže štát podporovať rôznymi nástrojmi v rámci daňovej politiky. K ochrane životného prostredia môžu prispieť aj vhodne navrhnuté dane. Cieľom príspevku je predstaviť hlavné skupiny environmentálnych daní uplatňovaných v EÚ a na základe získaných údajov analyzovať a porovnať využitie týchto skupín daní v rámci EÚ na obdobie rokov 2018-2021. Tento cieľ sa v prvom rade zameriava na environmentálnu politiku a environmentálne dane uplatňované v SR EÚ a environmentálne dane uplatňované v SR. Príspevok porovnáva výšku príjmov z rôznych druhov environmentálnych daní a ich podielu na HDP v každej krajine, ako aj v rámci nej EÚ. Článok využíva metódu analýzy, syntézy a porovnávania.