Main Causes of Avoidable Mortality in Slovakia - Kováč, Andrej
Odvrátiteľná úmrtnosť označuje úmrtia, ktorým by sa dalo predísť adekvátnou prevenciou, zdravotnou starostlivosťou a intervenciami. Tieto úmrtia sú často spojené s faktormi, ako je nedostatok prístupu ku kvalitnej zdravotnej starostlivosti, nedostatočná prevencia a zdravotná informovanosť, nedostatočné očkovanie, nesprávne diagnostikované, alebo neliečené choroby a nedostatočné systémy zdravotnej starostlivosti. Práca mapuje výskyt preventabilných chorôb na Slovensku v porovnaní s krajinami OECD.