The use of Intellectual Property Rights in the Circular Economy:Challenges, Problems and Possible Solutions. - Majdúchová, Helena, 1963-
Európska únia sa dlhodobo snaží naplniť svoj politický cieľ znižovania odpadu prostredníctvom predchádzania vzniku odpadu, čo je prvý krok v hierarchii odpadového hospodárstva, ako je stanovené v rámcovej smernici EÚ o odpadoch. Ambíciou EÚ s nulovým znečistením je výrazne znížiť celkový odpad do roku 2030. Využívanie odpadu, respektíve proces získavania zdrojov z odpadu, je neoddeliteľnou súčasťou trvalo udržateľného rozvoja. Vedecká literatúra často rozdeľuje tento koncept do rôznych dimenzií, vrátane hierarchie odpadu, ktorá uprednostňuje predchádzanie vzniku odpadu, po ktorom nasleduje opätovné použitie, recyklácia, zhodnocovanie a zneškodňovanie. Vzťah medzi právami duševného vlastníctva (IPR) a odpadovým hospodárstvom je komplexná a mnohorozmerná téma, ktorá sa dotýka rôznych aspektov environmentálnej politiky, ekonomických stimulov a právnych rámcov. Priesečník týchto dvoch oblastí je obzvlášť dôležitý v kontexte trvalo udržateľného rozvoja, iniciatív obehového hospodárstva a inovácií.