Assessing Circular Economy Practices: A Comparative Analysis of European Union Countries - Rybárová, Daniela, 1967-
Tento článok predstavuje podrobnú komparatívnu analýzu obehového hospodárstva v krajinách Európskej únie (EÚ) s dôrazom na hodnotenie rôznych ukazovateľov udržateľnosti. Štúdia využíva údaje z Eurostatu a systematicky zoraďuje krajiny EÚ na základe niekoľkých kľúčových ukazovateľov vrátane spotreby surovín, tvorby odpadu, miery recyklácie a produktivity zdrojov. Metodika spája jednotlivé hodnotenia do kumulatívneho skóre s cieľom identifikovať trendy a disparity v implementácii princípov obehového hospodárstva. Výskum poukazuje najmä na výrazné rozdiely medzi krajinami EÚ, ktoré odrážajú rozdiely v odpadovom hospodárstve a efektívnosti zdrojov. Štúdia tiež využíva klastrovú analýzu na identifikáciu najlepších postupov a odľahlých hodnôt, čím poskytuje prehľad o účinnosti rôznych stratégií obehového hospodárstva. Táto analýza je kľúčová pre pochopenie súčasného stavu obehového hospodárstva v EÚ, identifikáciu vedúcich krajín v konkrétnych oblastiach a rozpoznanie výziev a príležitostí na zlepšenie riadenia zdrojov a udržateľnosti. Zistenia majú dôsledky pre zainteresované strany a výskumníkov, ktorí sa zamerali na zlepšenie postupov obehového hospodárstva a dosiahnutie cieľov trvalo udržateľného rozvoja v rámci EÚ.