Comparative Analysis of Initial and Iteratively Optimized Models in Circular Economy: Revealing the Extent of Variable Adjustments for Statistical Significance at the Enterprise Level - Štetka, Peter, 1986-
V komplexnom rámci obehového hospodárstva zostáva kľúčovou výzvou vývoj presných a prenikavých analytických modelov na podnikovej úrovni. Táto štúdia sa vyznačuje tým, že sa zameriava na komparatívnu analýzu medzi počiatočným simulovaným súborom údajov a jeho iteratívne upravenou verziou. Cieľom je identifikovať, do akej miery sa musia premenné líšiť v skutočnosti, aby poskytli štatisticky významné výsledky vo viacerých lineárnych regresných modeloch. Pomocou techník strojového učenia na iteračnú optimalizáciu sa systematicky upravovali kľúčové ekonomické premenné, ako sú výrobné náklady, objem predaja, daňové stimuly a spokojnosť spotrebiteľov. To viedlo k robustnému modelu, o čom svedčia vysoké hodnoty R2 a p-hodnoty menšie ako 0,001. Výsledky potvrdzujú rozhodujúcu úlohu politických stimulov a spotrebiteľského správania pri formovaní ponuky a dopytu v rámci obehovej ekonomickej paradigmy. Hlavný príspevok štúdie spočíva v odhalení toho, ako výrazne sa musia premenné líšiť v skutočnosti, aby dosiahli štatistickú významnosť. Tento pohľad má hlboké dôsledky, čo naznačuje, že dosiahnutie štatistickej významnosti v reálnom svete si môže vyžadovať podstatné posuny v kľúčových ekonomických premenných. Príspevok teda slúži ako metodologický a koncepčný kameň pre budúci výskum v cirkulárnej podnikovej ekonomike, pričom zdôrazňuje praktickú nevyhnutnosť a dôsledky variabilných úprav na dosiahnutie štatistickej prísnosti.