Prorastovosť daňového systému SR - Ihnatišinová, Denisa, 1983-
Prorastovosť daňového mixu znamená podporu ekonomického rastu cez daňovú politiku. Z hľadiska podpory ekonomického rastu cez daňovú politiku je potrebné správne nastaviť úroveň daní, ktoré väčšmi brzdia ekonomickú aktivitu. Ide o dane z príjmov vrátane odvodov, ktoré sú považované za dane naviazané na trh práce. Opatrenia daňovej politiky, ktoré pozitívne ovplyvňujú ekonomický rast, spočívajú v znížení zdaňovania príjmov z ekonomickej aktivity, resp. daní naviazaných na trh práce, t.j. zníženie podnikových daní a príspevkov sociálneho zabezpečenia a zníženie progresivity zdanenia práce. Ďalej ide o rozširovanie daňového základu spotrebných daní, zvyšovanie zdaňovania majetku a energie, dopravy, znečistenia, či zdrojov (tzv. environmentálne dane).