Rodové rozdiely v odmeňovaní v podmienkach Európskej únie - Jančovičová Bognárová, Kristína, 1979-
Za posledné desaťročia sa síce dosiahol značný pokrok v súvislosti s účasťou žien na trhu práce, hlboko zakorenené nerovnosti pretrvávajú. Sú výsledkom diskriminačných noriem a postojov, nerovnomerného rozdelenia opatrovateľských povinností v domácnosti a spôsobu, akým inštitucionálne štruktúry zohľadňujú a integrujú rod. Zatiaľ čo miera aktivity žien sa v posledných rokoch zvýšila, miera aktivity mužov zostala do značnej miery stabilná. Pomalé tempo zmien v rozdelení neplatenej práce predstavuje vážnu prekážku pre rovnaký prístup žien na trh práce a ich rovnakú kontrolu nad ekonomickými zdrojmi. Žiadna krajina na svete ešte úplne neprekonala rodové rozdiely.