Uplatňovanie sadzieb DPH v rámci jednotného trhu EÚ – aktuálne trendy a výzvy - Rabatinová, Marcela, 1977-
Daň z pridanej hodnoty je významným rozpočtovým príjmom, pričom v roku 2022 predstavovala, približne 18,2 % z celkových daňových príjmov EÚ-27, resp. 7,5 % z HDP. V súvislosti s pandémiou COVID-19 príjmy z DPH v EÚ-27 v roku 2020 dočasne klesli (ich podiel na celkových daňových príjmoch sa znížil zo 17,4 % v roku 2019 na 16,8 % v roku 2020; opätovný rast bol zaznamenaný už v roku 2021 na 17,8 %). Hlavnou príčinou tohto poklesu bola najmä nižšia úroveň spotrebiteľských výdavkov, ale aj dočasné opatrenia, ktoré členské štáty prijímali na zmiernenie negatívnych dopadov pandémie, ako napríklad odklady platieb DPH, zníženie sadzbieb DPH s cieľom podporiť určité sektory alebo uplatňovanie nulovej sadzby na vybraný okruh tovarov a služieb.