Immigration and Shortage of Labour Force Challenges and Opportunities in the Slovak Labour Market - Horbulák, Zsolt, 1972-
Slovenská republika dlhodobo zápasí s vysokou nezamestnanosťou. Za dvadsaťpäť rokov bola miera nezamestnanosti najvyššia v regióne a tento stav pretrvával aj pri veľmi vysokom hospodárskom raste. Od prvej dekády tretieho tisícročia sa situácia začala meniť a počet zahraničnej pracovnej sily rapídne narastal. Tak ako v susedných štátoch, aj na Slovensku sa prejavil nedostatok pracovnej sily. V prvom rade ide o ľudí zo susedných krajín, ktorí sú zamestnaní najmä vo výrobe strojov a dopravných zariadení. Cieľom tejto štúdie je analyzovať pôvod zahraničných pracovných síl a oblasť ich použitia.