Vplyv pandémie COVID-19 na vývoj charterovej leteckej dopravy v podmienkach slovenského trhu - Smetanová, Petra, 1999-
Tento príspevok si kladie za cieľ identifikovať vplyv pandémie COVID-19 na charterovu leteckú dopravu v podmienkach slovenského trhu s dôrazom na obdobie po COVID na základe výsledkov letového monitoringu prevádzkovaného z Letiska M. R. Štefánika za roky 2020 – 2023. Kľúčovou metódou bol monitoring letov, ktorý sa vykonával na získanie údajov potrebných na analýzu letov a identifikáciu ponuky charterových letov a spočíval v dennom zaznamenávaní údajov o letoch. Výsledky ukazujú, že pandémia zasiahla nepravidelnú leteckú dopravu výraznejšie ako pravidelnú leteckú dopravu, pričom prvá sledovaná sezóna bola najviac postihnutá na základe najmenej charterovej leteckej dopravy a teda destinácií. Poznatky z tohto príspevku sú vhodné pre ďalšie skúmanie vplyvu kríz cestovného ruchu na letectvo.