Niektoré hrozby spojené s využívaním digitálnych technológií - výzva pre edukáciu v školách - Svitačová, Eva
Aj keď digitálne technológie umožňujú ľuďom a ľahšie a rýchlejšie plniť úlohy a dosahovať ciele, zároveň sa objavujú niektoré problémy a hrozby, ktoré tzv. technologický optimizmus spochybňujú. Tento optimizmus sa výrazne týka aj mladých ľudí, mnohí žijú veľkú časť života "online", a tak sa dobrovoľne vzdávajú súkromia a svojej individuality. Hrozbou sa stáva technologický determinizmus, dochádza k digitálnemu zotročeniu, ba aj k digitálnej demencii, technológie začínajú nahrádzať rozum ľudí a riadiť ich. V tejto súvislosti treba vyzdvihnúť potrebu edukácie, zameranej na zmierňovanie hrozieb, spojených s rozvojom digitálnych technológií. Nepostačuje len edukácia, zameraná na získavanie digitálnych kompetencií, ale zdôrazňujeme, že edukácia by sa mala zameriavať aj na získanie ďalších kompetencií, vrátane morálnych, ktoré žiaci a študenti môžu získavať predovšetkým vďaka etickej výchove.