Golden Visas and Golden Passports Policy Crisis in the European Union - Bocková, Lucia, 1978-
V posledných rokoch boli vo viacerých krajinách sveta zavedené rezidencie podľa investičných schém (RBI), takzvané „zlaté víza“ a občianstvo podľa investičných schém (CBI), takzvané „zlaté pasy“. Ide o právne mechanizmy štátov, ktoré umožňujú štátnym príslušníkom tretích krajín získať povolenie na pobyt alebo občianstvo v hostiteľskej krajine na základe významnej finančnej investície na jej území za menej prísnych podmienok ako pri štandardných postupoch. Hoci sa tejto téme venuje globálna pozornosť, v tomto článku analyzujeme súčasnú problematiku v regionálnom kontexte Európskej únie (EÚ). Od začiatku boli tieto systémy predmetom sporu medzi inštitúciami EÚ a členskými štátmi, ktoré ich prevádzkujú. Takéto praktiky sa vo všeobecnosti vnímajú ako otvorenie privilegovanej cesty pre najbohatších štátnych príslušníkov tretích krajín na územie EÚ a k slobodám EÚ s dosahom na všetky členské štáty EÚ. V dôsledku problémov súvisiacich s týmito schémami sa boj proti RBI a CBI stal agendou EÚ. Od zavedenia politiky zlatých víz a zlatých pasov v niektorých členských štátoch EÚ boli vystavené vonkajšiemu vplyvu, a to nielen tlakom zo strany EÚ, ale aj inými okolnosťami (vnútorné veci a verejná mienka v členských štátoch, Covid-19 pandémia, ruská invázia na Ukrajinu) s priamym dopadom na ich fungovanie a samotnú existenciu. Tento článok predovšetkým identifikuje tieto okolnosti a analyzuje ich dôsledky pre systémy RBI a CBI v EÚ. V závere článku konštatujeme, že v regionálnom kontexte EÚ sú politiky zlatých víz a zlatých pasov v kríze a ich existencia v súčasnej podobe je ohrozená.