Veľký prehľad z oblasti ESG - úvod do problematiky - Semjanová, Petra
Prečo sa oplatí okrem zisku brať do úvahy aj životné prostredie a spoločenskú zodpovednosť? Vážne znepokojenie ohľadom našej budúcnosti inšpirovalo vlády, spoločnosti a investorov, aby sa téma udržateľnosti stala jednou z hlavných priorít pri podnikaní. V rámci Európskej zelenej dohody chce Európska únia naštartovať zelenú transformáciu presmerovaním súkromného kapitálu do zelených investícií a naviesť tak banky a firmy k udržateľnejším spôsobom fungovania a financovania. Cieľom je podporiť hospodársky rast a zároveň znižovať tlak na životné prostredie, a pomôcť tak dosiahnuť klimatické a environmentálne ciele EÚ, pričom sa berú do úvahy sociálne a riadiace aspekty. Zohľadnenie vplyvu na životné prostredie a spoločnosť je dôležité rovnako pre udržanie konkurencieschopnosti podnikov a budovanie ich odolnosti voči následkom zmien klímy. Oblasť ESG teda prináša mnoho príležitostí pre súkromný sektor zamyslieť sa nad aktuálnymi činnosťami a smerovaním do budúcna.