The Influence of Land as an Economic Factor on Emigration Decisions: Evidence from Afghanistan - Vrtaňa, Dávid
Štúdia skúma mnohostrannú dynamiku rozhodnutí o emigrácii v Afganistane v rokoch 2016 až 2021 so zameraním na vplyv pôdy ako ekonomického faktora. Využitím binárneho logistického regresného modelu a prierezového súboru časových radov výskum odhaľuje rôzne zistenia, najmä logistická regresná analýza zdôrazňuje presvedčivú inverznú koreláciu medzi vlastníctvom pôdy a emigráciou, pričom zvýšenie pôdy o jeden hektár znižuje pravdepodobnosť emigrácie o 0,3 %. Tento vzťah zostáva konzistentný v rôznych úrovniach príjmu, vlastníctva hospodárskych zvierat, zamestnaneckých statusov a podvzoriek vidieckych oblastí. Štúdia odhaľuje aj diferencované vzájomné pôsobenie príjmu, najmä medzi jednotlivcami so stredným príjmom a zamestnanými, a jeho negatívny vplyv na emigráciu.