A családpolitika történeti és jogi háttere Szlovákiába - Lentner, Csaba
Pokles ochoty mať deti je v súčasnosti badateľný takmer vo všetkých vyspelých krajinách, vrátane Maďarska. Naša práca analyzuje právny systém susednej krajiny, ale – vzhľadom na náš predchádzajúci výskum – sa zaväzuje poskytnúť porovnanie a akoby nepriame hodnotenie maďarského systému podpory rodiny pred transformáciou v roku 20231. Prezentáciou právneho zázemia slovenského systému podpory rodiny a výchovy detí – v porovnaní s naším predchádzajúcim výskumom – sme dospeli k záveru, že pôrod je v zásade emocionálnou záležitosťou, až sekundárne je vecou materiálno-právneho regulačného zázemia, aj keď podpora rodiny rozsiahle štátne finančné nástroje a presné normy právnej ochrany v oboch krajinách. Štátne dotácie teda môžu pomôcť, ale nemôžu prevziať rozhodnutie rodičov mať deti na základe ich individuálneho rozhodnutia. Rovnako slovenská právna úprava exponovaná v článku nevykazuje výrazné rozdiely od maďarskej, takže ochrana a úprava právnym rámcom nie je prvoradá pri rozhodovaní rodičov mať deti, aj keď môže pomôcť pri narodení dieťaťa. a životné šance nastupujúcej generácie. ​