Insurance Market Transparency Research Trends: Bibliometric Analysis - Kuzior, Aleksandra
Transparentnosť je základnou nevyhnutnosťou pre poistný trh v modernom rýchlo sa meniacom a digitálnom svete. Cieľom štúdie je na základe bibliometrickej analýzy stanoviť trendy výskumu a tematické oblasti transparentnosti poistného trhu, vrátane vplyvu digitálnych technológií, regulačných iniciatív a interných politík poisťovní. Na dosiahnutie tohto cieľa bola vykonaná bibliometrická analýza prác publikovaných v časopisoch indexovaných databázou Scopus za roky 1988–2023. Na základe analýzy spoločného používania kľúčových slov bolo identifikovaných päť zhlukov, ktoré demonštrujú multidisciplinárny charakter predmetu výskumu. Zahŕňajú vládnu reguláciu a riadenie rizík; etika; technologické inovácie pri zvyšovaní transparentnosti; transparentnosť cien a nákladov v zdravotnom poistení; a transparentnosť štátneho zdravotného poistenia. Analýza trendov transparentnosti poistného trhu umožnila identifikovať štyri kľúčové fázy vývoja: pokrízové regulačné mechanizmy (2013 – 2016), účinnosť regulácie Solvency II (2017 – 2019), transparentnosť počas pandémie (2020 – 2021) a vplyv digitálnych inovácií od roku 2021. Priestorové klastrovanie umožnilo identifikovať päť skupín krajín, ktorých zástupcovia sú spoluautormi výskumu transparentnosti poistného trhu. Vedúcimi krajinami vo výskume transparentnosti poistného trhu sú USA, Veľká Británia a Nemecko.