Zamestnanosť v kontexte stratégií Európa 2020 a Agendy 2030 - Megyesiová, Silvia, 1969-
Krajiny Európskej únii si stanovili ambiciózne ciele v rámci stratégie Európa 2020. Analýza naplnenia ambícií EÚ v oblasti zamestnanosti. Miera zamestnanosti osôb vo veku 20-64 rokov mala dosiahnuť v roku 2020 cieľovú úroveň 75 %. Táto ambícia nebola naplnená, nakoľko v roku 2020 dosiala miera zamestnanosti pre EÚ-27 71,7 %. Jednotlivé krajiny EÚ mali v stratégií Európa 2020 definovaný cieľ zamestnanosti odlišne a preto sú jednotlivé krajiny EÚ v príspevku hodnotené v zmysle ich cieľovej hodnoty samostatne. Najhoršie hodnotenou krajinou z hľadiska miery zamestnanosti bolo Grécko, nakoľko v roku 2020 dosiahlo zamestnanosť iba 58,3 %, čím k naplneniu cieľa na úrovni 70 % chýbalo Grécku až 11,7 percentuálneho bodu. V rámci novšej stratégie Agendy 2030 sa definovala pre EÚ ešte vyššia cieľová hodnota miery zamestnanosti a to až na úrovni 78 %. Podľa najaktuálnejších dostupných údajov a vývoja časového radu miery zamestnanosti však konštatujeme, že niektoré krajiny EÚ a to hlavne Taliansko, Grécko, Rumunsko, Španielsko nebudú pravdepodobne schopné túto ambíciu naplniť.