Európa 2020 v kontexte podpory využívania obnoviteľných zdrojov - vybrané zistenia - Andrejovský, Pavol, 1975-
V čase, keď ekosystém našej planéty čoraz viac čelí výzvam súvisiacim so zmenou klímy a udržateľnosťou, je potrebný nový pohľad na riešenie viacerých zložitých problémov. Koncepcia Európa 2020 sa stala kľúčovým pojmom v diskusiách s cieľom posilniť konkurencieschopnosť, udržateľnosť a sociálne začlenenie krajín Európskej únie. Ide o prepojenie medzi bojom proti zmene klímy, podporou environmentálnej udržateľnosti a rozvojom nových hospodárskych odvetví pri zachovaní ekonomického rastu a životnej úrovne obyvateľov EÚ. Opatrenia v oblasti klímy a energetiky sa vyznačujú napĺňaním stanovených cieľov, čo sa pravidelne monitoruje. EÚ je teraz na dobrej ceste k splneniu cieľov na rok 2020 v oblasti znižovania emisií skleníkových plynov a energie z obnoviteľných zdrojov, a vďaka účinnejším budovám, výrobkom, priemyselným procesom a vozidlám došlo k výraznému zlepšeniu intenzity využívania energie. Preukázanie pokroku SR pri dosahovaní cieľov v oblasti racionálneho využívania obnoviteľných zdrojov v súlade so stratégiou Európa 2020 a cieľmi Agendy 2030.