Frontier Approach to Environmental Efficiency: Least-Distance Benchmarks for Slovakia - Nežinský, Eduard, 1972-
Environmentálna efektívnosť výroby a tvorba pridanej hodnoty sú ústredným záujmom európskej environmentálnej agendy posledných desaťročí. V tomto dokumente je hraničná analýza použitá na ilustráciu postupu, ako by sa dali určiť referenčné hodnoty súvisiace s politikou. Nevýkonná entita sa premieta do hranice množiny produkčných možností, ktorá je konštruovaná pomocou metódy deterministickej analýzy obalov dát. Okrem konvenčnej schémy váženia agregácie pochybností sa postup riadi kritériom najmenšej vzdialenosti pre umiestnenie projekcie, ako aj obmedzeniami stanovenými záväzkami zákona o klíme v oblasti znižovania emisií. Rozdiely medzi konvenčnými výsledkami a výsledkami modelu upraveného na najmenšiu vzdialenosť sú demonštrované v rámci technológie zahŕňajúcej pridanú hodnotu ako ekonomicky žiaduci výsledok, zatiaľ čo emisie a častice pôsobia ako „zlé“. Pokiaľ ide o Slovensko, výsledky identifikujú Nemecko a Maltu ako najvýkonnejšie partnerské krajiny, čo naznačuje, že súčasná úroveň HDP by sa mohla zachovať aj po prijatí environmentálnych obmedzení.