Severské štáty ako lídri v oblasti ochrany životného prostredia v Európe - Lacušová, Sabina, 1999-
V celosvetovom meradle existuje všeobecne zaužívané tvrdenie, na základe ktorého sú severské krajiny, konkrétne Island, Nórsko, Švédsko, Dánsko a Fínsko považované za lídrov v oblasti ochrany životného prostredia v Európe. V našom skúmaní posudzujeme, či sa tieto krajiny skutočne vymykajú priemeru a zastávajú pozíciu popredných environmentálnych lídrov. Počas nášho skúmania využívame metódu pološtruktúrovaného rozhovoru. Prostredníctvom tejto metódy diskutujeme s odborníkmi z daných severských krajín na témy nami vytýčených environmentálnych problematík. Napriek kritickému pohľadu, ktorým sme hodnotili nárok severských krajín na status environmentálneho prvenstva, sme dospeli k záveru, že severské krajiny sú oprávnené využívať prívlastok environmentálneho líderstva. Pri výsledkoch nášho skúmania sa opierame predovšetkým o silnú angažovanosť tretieho sektora. Tretí sektor využíva svoj vplyv v prospech dosahovania stanovených cieľov a dodržiavania environmentálnych záväzkov v dôsledku čoho sa severské štáty odlišujú od ostatných krajín.