Ako sa napĺňa predpoklad zvýšenia zahraničného obchodu s eurozónou po prijatí eura na Slovensku? - Šikulová, Ivana
Po tom, ako sa Slovensko v roku 2004 spolu s ďalšími krajinami strednej a východnej Európy úspešne začlenilo do Európskej únie, nasledoval v roku 2009 ďalší dôležitý integračný krok - prijatie jednotnej meny euro. K nemu Slovensko pristúpilo vôbec ako prvá (a zatiaľ aj posledná) z krajín V4 a ako druhá z krajín strednej a východnej Európy po ešte menšej ekonomike - Slovinsku. Od vstupu do Hospodárskej a menovej únie (eurozóny) sa očakávalo, že našej krajine prinesie viaceré výhody. Okrem iného sa vplyvom zníženia transakčných nákladov a stabilizácie výmenného kurzu počítalo s významným nárastom vzájomnej zahraničnoobchodnej výmeny s členskými štátmi eurozóny. Vzhľadom na malú veľkosť slovenskej ekonomiky, jej vysokú otvorenosť a tým aj vysokú podmienenosť jej celkovej výkonnosti exportnou výkonnosťou, bol tento predpoklad dosť zásadným.