Využití meteorologických dat pro včasný odhad škod - Lörinc, Michal
Veterné búrky patria v ČR a SR medzi významné prírodné riziká, čo sa odráža aj v miestnej ponuke poistných produktov. Poisťovne a zaisťovne každoročne počítajú s potenciálnymi škodami, ktoré môže silný vietor na ich portfóliách spôsobiť. Pre čo najpresnejšie odhady potenciálnych škôd bývajú využívané tzv. "pravdepodobnostné modely". Súčasné technológie navyše umožňujú prepojenie týchto modelov s meteorologickými predpoveďami.