Territorial Inequalities of Medicinal Waters, As Natural Healing Factors, in Hungary - Szabó, Zoltán
Geografický výskyt prírodných liečivých faktorov a ich využitie v liečebnej turistike ukazuje rozdiely v jednotlivých krajinách a národoch. Hydrogeologická situácia Maďarska je jedinečná v Európe vďaka vynikajúcemu množstvu a kvalite liečivých vôd. Tento prírodný liečivý faktor je základom liečebnej turistiky krajiny a zohráva významnú úlohu v kúpeľnej liečbe ochorení pohybového aparátu u pacientov. Vzhľadom na zvyšujúcu sa hodnotu zdravia a turistický význam liečivých vôd je čoraz dôležitejší rozvoj kúpeľných miest s ohľadom na udržateľnosť prírodných liečivých faktorov, pre ktoré je dôležité znižovať územné nerovnosti. V súlade s tým sa náš výskum zameriava na mapovanie územných nerovností maďarských liečivých vôd pomocou polarizačných a distribučných ukazovateľov územného výskumu. Z našich výsledkov sme usúdili, že územná nerovnosť a koncentrácia liečivých vôd sú v Maďarsku relatívne nízke, čo poukazuje na malú územnú nerovnosť. Spomedzi oblastí NUTS3 krajiny sú z hľadiska liečivých vôd najrozvinutejšie župy regiónu Severná a Južná Veľká nížina, župa Zala, Vas, Heves a Budapešť. Na jednej strane tieto výsledky poskytujú usmernenia pre rozhodovateľov kúpeľných miest o potrebe vyrovnávania územných nerovností v oblasti prírodných liečivých vôd. Na druhej strane naše výsledky môžu pomôcť pri plánovaní ďalšieho rozvoja sídiel spolu s rozvojom kúpeľnej liečby, založenej na miestnej liečivej vode. Okrem toho naše výsledky tiež poukazujú na potrebu ďalšieho výskumu na túto tému, na zabezpečenie optimálneho a trvalo udržateľného využívania liečivých vôd, ako aj na uspokojenie potrieb verejnosti a rôznych poskytovateľov služieb.