Cooperative Security – The USA and the EU - Csányi, Peter, 1978-
Historicky sa mnohé zoskupenia štátov pokúšali podporovať stabilitu. Ich skúsenosti predznamenali súčasné snahy o spoluprácu v oblasti bezpečnosti. Úspech kooperatívnej bezpečnosti vyžaduje vieru, že niektoré krajiny majú niečo spoločné a že spolupráca ponúka najlepšie možné prostriedky na dosiahnutie ich úrovne národných záujmov. Historicky najčastejšie bolo vnímanie spoločnej hrozby, ako najefektívnejším základom pre vytvorenie bezpečnostného systému.