Nebezpečné známosti 1782 – 2022: od klasickej literatúry k populárnej literatúre? - Tureková, Andrea, 1979-
Román Nebezpečné známosti (1782) od Choderlosa de Laclos je jedným z najznámejších a najimitovanejších románov francúzskej literatúry. Od polovice 20. storočia vzniklo množstvo literárnych prepisov, pokračovaní, transpozícií, ako aj divadelných a filmových adaptácií. V roku 2022 vyšlo najnovšie filmové spracovanie z francúzskej produkcie pod nezmeneným názvom Nebezpečné známosti, na základe scenára aj románové spracovanie, ktorému sa tento príspevok venuje.