Central Bank Independence as a Prerequisite for Ensuring Price Stability: Modeling the Role of the National Pattern - Kerimov, Atik
Zabezpečenie cenovej stability je dominantnou funkciou centrálnej banky. Empirické štúdie na rôznych štatistických vzorkách poskytujú protichodné výsledky o vplyve nezávislosti centrálnej banky na mieru inflácie. Štúdia ponúka metodológiu na hodnotenie úlohy formovania národného modelu nezávislosti centrálnej banky pri zabezpečovaní cenovej stability. Výpočty boli vykonané pre 53 krajín sveta pomocou kombinácie nástrojov klastrovej analýzy a panelového regresného modelovania.