Analýza spokojnosti v zamestnaní v šiestich tnk so zastúpením na Slovensku v medzinárodnom prostredí - Krajčík Danišová, Sonia, 1981-
Spokojnosť v zamestnaní je motivačným faktorom, ktorý predstavuje pomerne zásadný faktor korporátnej identity, a práve preto je jej vnímanie jednotlivými zamestnancami také dôležité monitorovať. Spokojnosť (resp. nespokojnosť) v zamestnaní môže priamo aj nepriamo vplývať na budovanie pozitívneho firemného imidžu v medzinárodnom prostredí, či už sú spoločnosti lídrami na trhu, alebo majú viacero silných konkurentov. Cieľom príspevku bolo analyzovať spokojnosť v zamestnaní v šiestich transnacionálnych korporáciách na slovenskom trhu a v prieskume bola použitá metóda rozhovorov a dotazníkov so zástupcami všetkých šiestich spoločností na Slovensku. Porovnaním vnímania úrovne spokojnosti v zamestnaní v šiestich zahraničných materských spoločnostiach medzi sebou sme chceli zistiť, ktorá spoločnosť je svojimi zamestnancami vnímaná najlepšie a aký to má dopad na postavenie danej spoločnosti na medzinárodnom trhu.