Selected Indicators Driving Innovation in V4 Countries - Dolná, Mária, 1989-
Aby sa zabezpečila konkurencieschopnosť a pokrok, ekonomiky celého sveta vynakladajú výdavky na inovácie, výskum a vývoj. Hlavným cieľom Global Innovation Index je podporovať krajiny na všetkých stupňoch rozvoja v snahe posilniť ich inovačný ekosystém. Zameraním sa na vybrané indikátory Global Innovation Index si tento článok kladie za cieľ zhodnotiť inovácie krajín V4 pomocou údajov zvoleného subindexu číslo 7 – Kreatívne výstupy ekonomiky s dôrazom na silné a slabé stránky v rámci 7. piliera vrátane nehmotných aktív, kreatívnych tovarov a služieb a online kreativity pomocou údajov zozbieraných Svetovou organizáciou duševného vlastníctva (WIPO). Vyhodnotením inovačného potenciálu krajín V4 prostredníctvom vybraných premenných Global Innovation Index sme si uvedomili, že Česko a Poľsko sú popredné krajiny, avšak Slovensko je v rámci krajín V4 najhoršie hodnotenou ekonomikou podľa posledného piliera – Kreatívne výstupy.