The Primary Sovereign Bond Market in a Pandemic Period - Frívaldský, Marián, 1992-
Príspevok sa zaoberal analýzou primárneho trhu štátnych dlhopisov v období pred a po vypuknutí pandémie COVID-19. Pre emitenta (t. j. štát) je primárny trh štátnych dlhopisov dôležitý vtedy, keď primárna trhová emisia určuje náklady, ktoré bude musieť štát vynaložiť na splatenie daného dlhopisu. Naše výsledky ukazujú, že primárny trh so štátnymi dlhopismi sa s príchodom pandémie COVID-19 zmenil oveľa výraznejšie ako trh s inými dlhopismi. Došlo k výraznému nárastu počtu dlhopisov vydaných jednotlivými krajinami, pričom niektoré krajiny v období po pandémii COVID-19 zvýšili počet vydaných dlhopisov viac ako 7-násobne. V spojení s nárastom počtu vydaných dlhopisov, ako aj nárastom dlhu upísaného v týchto dlhopisoch, možno v období po COVID-19 pozorovať štatisticky významný pokles výnosov dlhopisov. zaujímavé je, že distribúcia výnosov štátnych dlhopisov sledovala distribúciu výnosov iných typov dlhopisov v období od vypuknutia pandémie.