Využitie bimaticových hier v medzinárodných vzťahoch - Čičková, Zuzana, 1978-
Pre medzinárodné vzťahy je typický konflikt aktérov, ktorí si vzájomne konkurujú, čo ovplyvní aj výsledok rozhodovacej situácie. Na množstvo konfliktov sa možno pozerať z pohľadu len dvoch hlavných aktérov (superveľmocí), kde jedna strana nemôže prijať žiadne rozhodnutie jednostranne, pretože výsledok hry závisí od stratégie druhého aktéra. Nástroje na analýzu takýchto situácií ponúka teórie hier. Cieľom tohto príspevku je poskytnúť prehľad najznámejších bimaticových hier používaných na analýzu konfliktov v oblasti medzinárodných vzťahov. Nakoľko mnoho rozhodovacích situácií sa vyznačuje bipolárnym charakterom, možno tieto hry napriek tomu, že sa jedná o jednoduché typy hier, použiť na predikciu výsledkov konfliktov aj v súčasnosti.