Depreciation as an Internal Source of Financing the Company's Assets - Manová, Eva, 1957-
Podniky v súčasnosti využívajú rôzne formy financovania majetku. Pri financovaní z interných zdrojov má z kvalitatívneho hľadiska najväčšiu váhu zisk, ale nemôžeme zabúdať ani na odpisy, pomocou ktorých podnik získava finančné prostriedky na obstarávanie nového majetku, ktorý potrebuje pre svoju činnosť. Odpisy patria k interným zdrojom financovania a ich výška pôsobí na finančnú situáciu každého podniku. Sú vnímané ako jeden zo stabilných zdrojov samofinancovania potrieb podniku a majú dôležitý vplyv na základ dane, rentabilitu a aj na výsledok hospodárenia podniku, pretože sú nákladovou položkou. Systém odpisovania dlhodobého majetku má významný vplyv na finančné hospodárenie podniku. Odpisy ako ekonomickú kategóriu je potrebné posudzovať nielen z účtovného, ale aj z daňového hľadiska. Ekonomicky správne využitie odpisov má vplyv na reprodukciu neobežného majetku, jeho modernizáciu alebo inováciu, ale aj na výsledok hospodárenia podniku. Porovnanie účtovných odpisov podľa vybranej metódy výpočtu s daňovými odpismi a ich vplyvom na výsledok hospodárenia podniku.