Szlovákia déli határ menti régiónak gazdasági és munkaerőpiaci helyzete - Horbulák, Zsolt, 1972-
Južné Slovensko je v bežnom jazyku veľmi často používaný pojem. Jeho presná oblasť nie je vymedzená a nikdy netvorila jednotnú administratívnu oblasť. Existujú dva pohľady na vymedzenie oblasti: podľa jedného okresy pozdĺž južnej hranice Slovenska a potom okresy, kde vo výraznom počte žije maďarská menšina. Územie je zvyčajne definované ako súhrn určitých okresov. Počet analyzovaných okresov sa môže v jednotlivých štúdiách mierne líšiť. Všetky prieskumy poukazujú na to, že súčet južných okresov prakticky vo všetkých ukazovateľoch zaostáva za celoštátnym priemerom. V štúdii autor analyzuje mieru nezamestnanosti, úroveň miezd v priemysle a produktivitu spoločnosti. Zároveň je tu aj západo-východný kontrast vo vzťahu k južnému Slovensku a výrazné regionálne rozdiely sú aj v rámci južného Slovenska.