The Impact of the Innovative Performance of the Country on Its Economic Development - Belanová, Katarína, 1978-
Inovácie sú cestou, ako zlepšiť kvalitu života, podporiť udržateľné riešenia, prilákať talenty, zvýšiť konkurencieschopnosť, či zvýšiť HDP. Cieľom článku je overiť závislosť HDP na obyvateľa od inovačnej výkonnosti krajiny pomocou regresnej a korelačnej analýzy. Použili sa sekundárne údaje obsiahnuté v European Innovation Scoreboard 2023 (pre inovačnú výkonnosť) a súvisiace súbory údajov EUROSTAT v rámci krajín EÚ (pre úroveň bohatstva krajín‵). Podľa výsledkov existuje výrazná vzájomná závislosť medzi inovačnou výkonnosťou krajiny a jej bohatstvom. Na Slovensku sa zatiaľ veľa empirických štúdií nerealizovalo. Samotná autorka sa hodnotením inovačnej výkonnosti SR zaoberala vo svojich predchádzajúcich štúdiách. Jej motiváciou je použiť kvantitatívnu metódu na podrobnejšiu analýzu tejto problematiky.