Collaborative Economy – Analysis of the Competitive Environment in Transport Services - Olexová, Cecília, 1976-
Kolaboratívne hospodárstvo spôsobilo revolúciu v sektore taxislužieb zavedením inovatívnych platforiem, ktoré spájajú poskytovateľov s klientmi bezprecedentným spôsobom. Cieľom tohto príspevku bolo analyzovať konkurenčné prostredie platformy Bolt v meste Košice na Slovensku na základe porovnania tradičných poskytovateľov taxislužieb a platformy Bolt pomocou Porterovej analýzy piatich konkurenčných síl. Toto dynamické prostredie viedlo k zvýšenej konkurencii a diverzifikácii ponuky, z čoho v konečnom dôsledku profitovali klienti s konkurenčnými cenami a rôznymi aplikáciami umožňujúcimi pohodlie pri objednávaní služieb, uskutočňovaní platieb, poskytovaní recenzií atď. Predstavuje však výzvy aj pre tradičné taxislužby. služby, ktoré od nich vyžadujú prijatie nových technológií a zlepšenie kvality služieb.