Intellectual Property Rights in the Knowledge Economy: Critical Issues and Potential Solutions - Majdúchová, Helena, 1963-
Cieľom článku je poskytnúť komplexnú analýzu spoľahlivosti a využívania práv duševného vlastníctva v rôznych krajinách s osobitným zameraním na strednú a východnú Európu. Štúdia využíva multimetodologický prístup, kvantitatívnu analýzu prostredníctvom indexu práv duševného vlastníctva, komparatívne metódy v jednotlivých krajinách a deskriptívne a interpretačné analýzy. Zo zistení vyplýva, že hoci sa robustnosť práv duševného vlastníctva v analyzovaných krajinách zvyšuje, ich využívanie v podnikateľskej sfére zaostáva. Článok odhaľuje pozitívny vzťah medzi riadením práv duševného vlastníctva a zvyšujúcou sa kvalitou ľudského kapitálu na jednej strane a výkonnosťou podnikateľských subjektov na strane druhej. Celkové skóre indexu práv duševného vlastníctva však už päť rokov po sebe klesá, čo naznačuje pokles dostupnosti a využiteľnosti práv duševného vlastníctva pre podniky.