The Impact of Foreign Direct Investment Management on Economic Growth Using Multiple Linear Regression (MLR) - Matušovičová, Monika, 1967-
Zameranie na Spojené štáty, najväčšiu svetovú ekonomiku a významného príjemcu priamych zahraničných investícií (PZI). Rozbor, či existuje pozitívna korelácia medzi objemom prílevu PZI a rastom hrubého domáceho produktu (HDP) od roku 1999 do roku 2022. Počas 96 štvrťrokov sa zistilo, že PZI mali pozitívny vplyv na rast HDP pri štatistickej významnosti 5 % (p < 0,05). Konkrétne ide o miliónový nárast PZI ceteris paribus spôsobil odhadovaný rast HDP približne 743,43 dolárov. Výsledky navrhnujú pozitívne dôsledky pre menej rozvinuté krajiny, ktoré by mohli využiť manažérsku politiku priamych zahraničných investícií na dosiahnutie vyššieho ekonomického rastu.