Firms and Social Responsibility: Maintaining Sustainability Through ESG - Čambalíková, Andrea, 1990-
V dnešnom globalizovanom svete, v ktorom rastie význam udržateľnosti, je zrejmý posun od tradičného podnikania zameraného len na zisk pre akcionárov k sociálnej zodpovednosti podnikov a následne k novej koncepcii ESG (Environmental, Social, and Corporate Governance). Pandémia ochorenia COVID‑19 spôsobeného novým koronavírusom a hospodárske výzvy zdôraznili potrebu udržateľnosti v podnikaní. Kladie sa dôraz na merateľné stratégie a transparentnosť vplyvu podnikov na svet, od etického správania až po environmentálne otázky. Podniky sa vyzývajú nielen na minimalizáciu negatívnych vplyvov, ale aj na aktívny prínos pre spoločnosť a ochranu životného prostredia, pričom integrácia najnovších technologických pokrokov a digitálnych nástrojov do obchodných stratégií je kľúčom k budúcnosti. Cieľom príspevku je zmapovať historický vývoj sociálnej zodpovednosti podnikov a ESG, pričom sa zdôrazňuje vplyv akademických príspevkov, medzinárodných politík a významných spoločenských udalostí na ich chápanie a definovanie.